Wszystkie Nasze wykonane prace znajdują się w zakładce: NASZE PRACE

 

W dniu 23.08.2017r podopieczne wraz z terapeutami i opiekunem medycznym udały się do Choszczna, aby zwiedzić Komendę Powiatowej  Państwowej Straży Pożarnej. Po komendzie oprowadzał nas st. kpt. Krystian Kowal , który bardzo szczegółowo opowiedział na czym polega praca strażaka, jak wygląda cały proces akcji ratowniczej i gaśniczej od początku do końca, zaprezentowano nam wybrany sprzęt i samochody używane przy różnych akcjach, podopieczne uczestniczące w wizycie dowiedziały się m.in. w jaki sposób zapobiegać pożarom, pod jaki numer należy zadzwonić chcąc wezwać Straż Pożarną, i jak zachować się w czasie pożaru. Po skończonej wizycie wszyscy udaliśmy  się na spacer. Spacerując brzegiem jeziora Klukom podziwialiśmy malownicze widoki, szukając nowych inspiracji do wykonania prac plastycznych. Nie zabrakło również karmienia kaczek i łabędzi. Po długim spacerze dookoła w/w jeziora wszyscy udaliśmy się do centrum miasta. Tam mogliśmy skosztować pysznych lodów z automatu a także spożyć Kebaba. Szczęśliwi i zadowoleni z powróciliśmy do Naszego Domu.

wizyta w PSP Choszczno 23.08.2017 zdj1wizyta w PSP Choszczno 23.08.2017 zdj1wizyta w PSP Choszczno 23.08.2017 zdj1wizyta w PSP Choszczno 23.08.2017 zdj1wizyta w PSP Choszczno 23.08.2017 zdj1

 

W dniu 17.08.2017 roku podopieczne, które uczestniczyły w warsztatach pieczenia pizzy „U Piekarzy” w Szczecinie postanowiły sprawdzić swoją wiedzę i zdobyte umiejętności i przygotować swoim koleżankom na drugie śniadanie pizzę. Umiejętności i wiedza, która została zdobyta w dniu 18.07.2017r, bardzo się przydała i przygotowana przez podopieczne pizza okazała się wyśmienita i pyszna.

kulinarna 17.08.2017 zdj1kulinarna 17.08.2017 zdj1

 

 

 

W dniu 09.08.2017 na kolejnych już zajęciach w pracowni kulinarnej podopieczne na drugie śniadanie zrobiły Ptysie i Eklerki. Przepisy do pracowni kulinarnej mieszkanki wynalazły w internecie podczas codziennego przeglądania stron internetowych w pracowni komputerowej.

kuinarna 09.08.2017 zdj1

kuinarna 09.08.2017 zdj2

 

W ramach zajęć terapeutycznych w dniu dzisiejszym udalismy się z wizytą na cmentarz komunalny w Brzezinach, aby odwiedzić i posprzątać groby Naszych zmarłych koleżanek.

porządki na cmentarzu 03.08.2017r

nasze pierwsze zbiory 31.07.2017

 

W dniu 19.07.17r podczas zajęć w Pracowni Kulinarnej przygotowano na drugie śniadanie Mufinki z chleba tostowego.

kulinarna mufinki 19.07.2017

 

 

W dniu 18.07.2017 roku jedenaście mieszkanek z terapeutami i opiekunem medycznym pojechało udostępnionym samochodem służbowym do Szczecina na warsztaty pieczenia pizzy „U Piekarzy” oraz „Cukier-lukier manufaktura słodyczy” na wyrób lizaków. Podopieczne z zaciekawieniem poznawały techniki piekarnictwa i cukiernictwa, tajemnicze składniki, mikstury, tylki, jopki, rękawy oraz zasady wałkowania cista drożdżowego, gdzie znajduje się siatka glutenowa. Przy pieczeniu pizzy bawiliśmy się ponad 2 godziny. Niespodzianką przygotowaną przez deseranta było udekorowanie babeczki oraz zjedzenie jej później ze smakiem. W manufakturze słodyczy każdy uczestnik samodzielnie wykonywał lizaka według upodobania, a następnie mógł zjeść, aby posmakować naturalnych aromatów owocowych. Pełni nowych doznań udaliśmy się na krótką wycieczkę po Szczecinie, gdzie mogliśmy podziwiać piękne stare kamienice oraz nowoczesną architekturę miasta. Po tylu pięknych chwilach udaliśmy się na zasłużony obiad, który mogliśmy spożyć „ U Pani Beatki”, następnie dla ochłody skosztowaliśmy pysznych lodów z musem owocowym w Mc Donaldzie. W drodze powrotnej odwiedziliśmy pole wiatrowe , gdzie z bliska mogliśmy przyjrzeć się olbrzymim wiatrakom i posłuchać ich szumu, oczywiście zachowując wszystkie zasady bezpieczeństwa każdego z uczestników wycieczki.

wyprawa do Piekarzy i fabryki słodyczy 18.07.17 zdj.3wyprawa do Piekarzy i fabryki słodyczy 18.07.17 zdj.3wyprawa do Piekarzy i fabryki słodyczy 18.07.17 zdj.3

 

 

W dniu 12.07.17r podczas zajęć w Pracowni Kulinarnej przygotowano na drugie śniadanie pierogi z jagodami. Jagody zostały wcześniej uzbierane przez podopieczne podczas wyprawy do lasu.

pierogi 11.07.2017 zd